Meierijstad zet grote stappen in toegankelijkheid

Meierijstad zet grote stappen in toegankelijkheid

De gemeente Meierijstad maakt sinds ongeveer een jaar actief werk van toegankelijkheid. “Er gebeurt iets, dat voel je overal.”

Beleidsmedewerker Sandra Langenbach is verantwoordelijk voor toegankelijkheid en inclusiviteit in de gemeente. In het begin stond er ongeveer een uur per week voor dit thema in haar agenda. Ze schetst hoe dit gestaag meer werd. “We zijn een relatief nieuwe gemeente (op 1 januari 2017 fuseerden de drie Oost-Brabantse gemeenten Veghel, Schijndel en Sint-Oedenrode, red.). Sinds een jaar zijn we actief bezig met toegankelijkheid en inclusiviteit. Voor die tijd gebeurde er ook al veel in de drie voormalige gemeenten, maar niet echt gecoördineerd en niet breed voor heel Meierijstad. Bovendien zijn we tegenwoordig een van de 25 koplopergemeenten van de VNG.”


Nulmeting
Om een goed beeld te krijgen van alle plannen en activiteiten rondom toegankelijkheid in de gemeente Meierijstad is eerst een nulmeting gedaan. “Stichting Zet heeft die voor ons uitgevoerd. Daarnaast zijn de losse platforms die al bestonden op eigen initiatief ook gefuseerd. De zaken die al plaatsvonden worden groter omdat we ze uitrollen naar de rest van de gemeente. Veghel organiseert bijvoorbeeld al jaren het basisscholenproject waar jongeren bewust worden gemaakt wat zij kunnen doen voor mensen met een beperking. Er wordt nu hard gewerkt om dit uit te breiden naar alle basisscholen in heel gemeente Meierijstad.”

 
Naast de nulmeting heeft Langenbach ook gesprekken gevoerd met verschillende belangengroepen en ervaringsdeskundigen. “Ik proefde dat men blij is met wat er allemaal al gebeurt, maar dat ze in de praktijk soms letterlijk en figuurlijk nog tegen zaken aanlopen.”


Eindelijk meedenken
Alle voorbereidingen leidden tot de oprichting van een Projectgroep Inclusieve Samenleving. Die organiseerde een bijeenkomst voor inwoners van Meierijstad met een beperking. “Hier kwamen meer dan tachtig mensen op af. .. Het was een fantastische bijeenkomst. Men vond het geweldig dat ze eindelijk eens mochten meedenken. Het sidderde werkelijk in de lucht.”

 
Met alle opgehaalde informatie is gewerkt aan een Inclusieagenda, die momenteel in concept klaar is. Aan de agenda worden actieprogramma’s gekoppeld, waar de gemeente concreet mee aan de slag gaat. “Die programma’s zijn dus nog niet definitief, maar we denken bijvoorbeeld aan een stimuleringsfonds voor ondernemers, maar ook aan de fysieke toegankelijkheid, digitale toegankelijkheid en de raakvlakken tussen onderwijs en werk''. Klik hier om het hele artikel te lezen.

Meer Biind nieuws lezen? Meld je aan voor de nieuwsbrief en het digitale magazine!

permalink

Naar het overzicht

Terug naar boven